Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een raaklijn aan een cirkel

Dag iedereen,

Sorry dat ik jullie weer stoor, maar ik heb 2 vragen die ik niet echt begrijp.

1. Als je weet dat de rechte a de cirkel c (M,13) raakt in het punt A met a: y= -5/12x+50/3, co(M)= (-1,3) en co (A)= (4,15), bepaal dan een vergelijking van het spiegelbeeld van deze raaklijn om M.

2. Gegeven: A,B,C element c (M,r) met co (A)= (0,2),
c (M,r): x2+y2-6x-2y=0 en /Bc/=2

Bedankt !

A.
2de graad ASO - zondag 11 mei 2003

Antwoord

*** VRAAG 1 ***

Noem B het spiegelbeeld van A tov M. B heeft als coordinaten (-6,-9). De raaklijn door B heeft dezelfde richtingscoefficient als de raaklijn door A, want ze staan alletwee loodrecht op AB. De raaklijn heeft dus de vorm

y = (-5/12)x + C

C vinden we tenslotte door te eisen B een punt is op de nieuwe raaklijn.

-9 = (-5/12)(-6) + C
C = -23/2

*** VRAAG 2 ***

Je bent wat vergeten!

cl
zondag 11 mei 2003

©2001-2024 WisFaq