Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet met een absoluutteken

Beste wisfaq,
Kan iemand van jullie a.u.b laten zien hoe men dit sommetje op moet lossen ? :

f(x)= |x3-1|/(x-1)

Er wordt gevr.A) bereken lim f(x)
x (Pijl naar ben 1)
En lim f(X)
x (pijl naar boven)1

B) teken de grafiek op het interval [-3,3]

Nu wordt ik erg in de war gebracht door die absoluuttekens en weet niet hoe ik moet beginnen kunnen jullie aub laten zien hoe men dit SYSTEMATISCH op kan lossen ?
Alvast bedankt voor de eventuele antwoorden.
Groetjes

shahra
Iets anders - zaterdag 10 mei 2003

Antwoord

Net als altijd bij absoluutstrepen moet je hier in feite 2 opgaven doen.

1.
In het geval dat x3-10
x31
x1
gebruik je f1(x)=(x3-1)/(x-1)

2.
In het geval dat x3-10
x1
gebruik je f2(x)=(1-x3)/(x-1)

Dus bij A gebruik je f1.
Bij B gebruik je f2.
En voor het tekenen van de grafiek teken je f2 voor het interval [-3,1 en f1 op het interval [1,3]. Dat is alles...

WvR
zaterdag 10 mei 2003

©2001-2024 WisFaq