Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Complementregel

Ik heb van de complementregel een formule gekregen namelijk:

P(X $\geq$ 4) = 1-P(X is $\leq$ 3)
ik snap hier niks van :(......

wat betekent dit? Ik snap de uitleg op jullie site alleen wel.....

Annet
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 9 mei 2003

Antwoord

De complementregel in de kansrekening zegt dat de kansen van twee disjuncte verzamelingen die samen de gehele kansruimte omvatten samen 1 zijn.
disjunct betekent dat er geen overlap is.
kansruimte is al datgeen dat mogelijk is.

Een andere manier om dit te zeggen is P(A)=1-P(niet-A).
en voor jouw voorbeeld P(X$\geq$4)=1-P(X$<$4) omdat alle getallen op te delen zijn in een verzameling (groter/gelijk 4) en een verzameling (kleiner dan 4).
Maar bij jou staat er: P(X$\geq$4)=1-P(X$\leq$3).
Blijkbaar geldt dus: P(X$<$4)=P(X$\leq$3)
maar ook geldt: P(X$<$4)=P(X$\leq$3)+P(3$<$X$\leq$4).
Dus: P(3$<$X$\leq$4)=0 en hierdoor vermoed ik dat jij bezig bent een geheeltallig probleem te beschouwen.

Snap je ook mijn redenering?
laat het even weten anders, dan probeer ik het op een andere manier, want ik ben erg technisch geweest in de bovenstaande uitleg...

MvdH
vrijdag 9 mei 2003

©2001-2024 WisFaq