Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 10712 

Re: Specifieke uitslag van een kegel

Beste Anneke,
Als lezer met een verouderd MULO diploma met handel zul je begrijpen dat ik alle zeilen bij moet zetten om je uitleg te snappen. Daarom als het niet te veel moeite is graag een tekeningetje met een eenvoudige doch meervoudig toe te passen gebruiksformule als het maar allemaal niet te veel gevraagd is hoor ????? Je moet n.l het kegeltje of de chatton zoals het in het vakjargon heet aan kunnen passen aan iedere steengrootte . m.v.gr Frans

Frans
Docent - vrijdag 9 mei 2003

Antwoord

Niet te bescheiden hoor. Ga er maar van uit, dat we je graag van dienst zijn.
Hier komt-ie.
De straal r van het grondvlak, de hoogte p van de afgeknotte kegel, en de tophoek t zijn bekend. In jouw geval dus: r=6.5, p=5.5 en t=17°.
q10785img1.gif
Er geldt: tan(t/2)=r/h, dus h=r/tan(t/2)
Dan geldt: h2+r2=a2, dus a is bekend.
Vervolgens:
h:p=a:b, dus b=a·p/h
s is de straal van het bovenvlak.
Dan is (a-b):a=s:r, dus s=(a-b)·r/a
Omtrek van het grondvlak is 2pr.
Omtrek van het bovenvlak is 2ps.
Nu de uitslag:
q10785img2.gif
De uitslag is begrensd door twee cirkelbogen, met stralen a en a-b.
De hoek x vanuit de top is bijvoorbeeld te berekenen met de formule: x=2pr/a
Ik hoop dat dit algemeen toepasbaar genoeg is.
succes.
groet, Anneke

Anneke
vrijdag 9 mei 2003

©2001-2024 WisFaq