Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 1987 

Re: Kwadratuur van rechthoek en driehoek

Wat is het bewijs dat de oppervlakte van de driehoek, evengroot is als de oppervlakte van het vierkant bij deze vraag. Dus hoe kun je het bewijzen. Zouden jullie het hele bewijs kunnen opschrijven voor me, want zelf kom ik er niet uit...

Maarte
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 9 mei 2003

Antwoord

Zoals zo treffend uitgedrukt op Kwadratuur van een driehoek gaat om de volgende situatie:
q10784img1.gif
Opp($\Delta$ABC)=1/2·BC·h

In $\Delta$MCP geldt:
MP=1/2·BC+h/4
MC=1/2·BC-h/4 (ga na!)
Dus:
CP2=(1/2·BC+h/4)2-(1/2·BC-h/4)2
CP2=1/4BC2+BC·h/4+h2/16-1/4BC2+BC·h/4-h2/16
CP2=BC·h/2=1/2·BC·h

Dus: Opp($\Delta$ABC)=Opp(vierkant) Q.E.D.

WvR
vrijdag 9 mei 2003

©2001-2024 WisFaq