Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen

Men kon vroeger niet met negatieve getallen werken; een lijnstuk kan immers geen negatieve lengte hebben. Men vermeed dan ook met negatieve coëfficiënten te moeten werken. Maar: in de formule ax2 + bx + c = 0 die wij tegenwoordig hanteren, kunnen a, b en c ook negatieve getallen zijn. Hoe deed men dat vroeger? Heel eenvoudig: voor bijvoorbeeld de vergelijking ax2 - bx - c = 0 schreef men ax2 = bx + c.
Op een andere site vond ik de volgende informatie;
De babyloniers hadden 2 type formules nl. x2 + bx = c and x2 - bx = c. Deze kun je oplossen met x = [(b/2)2 + c] - (b/2) and x = [(b/2)2 + c] + (b/2). Maar bij x2 - bx = c is b wel negatief? Hoe zit dit?
Bij voorbaat dank!

nadia
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 8 mei 2003

Antwoord

Beste Nadia,
in x2 - bx = c, zijn alle getallen gewoon positief (a, b en c), de min (-) betekent hier gewoon aftrekken/verminderen.
Denk er bijvoorbeeld aan dat bij a - b, en a = 5 en b = 2 dit prima lukt: 5 - 2 = 3.
Problemen ontstaan in dit geval als ba.
Misschien interessant om te bekijken hoe dat zit voor x2 - bx =c.

M.v.g.
PHS

PHS
donderdag 8 mei 2003

©2001-2024 WisFaq