Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoofdstelling integraalrekening

Met behulp van de hoofdstelling van integraalrekening (ò(b staat bovenaan en a onderaan)f(x)dx=F(b)-F(a), mits F een primitieve functie is van f) moet ik kunnen aantonen dat ò(a boven, -a onder)f(x)dx=0 als f een oneven functie.
Echter ik zie dit niet :-(. Kunt u mij hiermee helpen?
hartelijk bedankt.

Eelco
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 mei 2003

Antwoord

Dit kan heel eenvoudig en kort bewezen worden:

Als f oneven is dan is f(-x)=-f(x) dus er geldt:

ò0af(x)dx=-ò-a0f(x)dx (dit door de transformatie x - -x uit te voeren)

Door additiviteit van de integraal geldt:

ò-aaf(x)dx=ò-a0f(x)dx + ò0af(x)dx
Dit is door het vorige =0

Koen Mahieu

km
woensdag 7 mei 2003

©2001-2024 WisFaq