Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansrekenen roulette examenopgave

Hoi ik ben bezig met een oefenexamen en ik loop vast op deze vraag:

In 't casino kun je onder ander spelen aan de roulettetafels. Bij dit spel brengt de bankhouder een ronde schijf aan het draaien waarop 37 genummerde vakjes zitten. De vakjes zijn genummerd van 0 tot 36. Dan werpt hij een klein balletje in één van de 37 vakjes. Het nummer van dat vakje is het winnende getal. Voor elk van de 37vakjes is de kans dat t balletje daarin valt gelijk.

Hans speelt op een avond de hele tijd alleen op het getal 7, want dat is zijn geluksgetal. Als de 7 niet wint, vindt hij dat niet zo erg. Maar als het balletje wel een keer in het vakje met nummer 7 valt is zijn hele avond goed. Die avond draait de roulette 250 keer.

Bereken de kans dat het balletje die avond ten minste één keer in het vakje met nummer 7 valt.

Ik weet dus gewoon echt niet wat ik doen moet, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Sabrin
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 mei 2003

Antwoord

P[minstens 1 keer 7 in 250 beurten]
= 1 - P[nooit 7 in 250 beurten]
= 1 - (P[niet 7 in 1 beurt])250
= 1 - (36/37)250
= 99,894%

cl
woensdag 7 mei 2003

©2001-2024 WisFaq