Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen tweedegraads vergelijking

Kunt u deze vergelijking voor mij oplossen, ik kom er namelijk niet uit:
0,0008t2 - 0,32t + 32 = 16

mark
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 mei 2003

Antwoord

Als je een exacte oplossing wil, zet je de decimale getallen best om naar breuken. Zijn de coefficienten op zich al onnauwkeurige metingen, dan kan je die wel zo laten staan. Ik doe het eerste.

0,0008t2 - 0,32t + 16 = 0
8t2/10000 - 32t/100 + 16 = 0
t2/1250 - 8t/25 + 16 = 0
t2 - 400t + 20000 = 0

D = (-400)2-4.1.20000 = 80000
ÖD = 200Ö2

x1 = (400+200Ö2)/2 = 200+100Ö2 341,421
x2 = (400-200Ö2)/2 = 200-100Ö2 58,579

cl
woensdag 7 mei 2003

©2001-2024 WisFaq