Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 10607 

Re: Re: Babylonisch getallenstelsel

Oke ik heb die van 10 005 geprobeerd:
10005 in Babylonische notatie:
10005 = 166·60 + 45
10005:60= 166
166·60= 9960
10 005-9960= 45
dus in ons systeem is dat dan 166 45

klopt dit?
zo ja hoe zou het er dan voor de babyloniers uitzien? (in die tekens dus..)

zo nee hoe moet die dan wel?

anne
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 mei 2003

Antwoord

Sorry, maar het antwoord dat je geeft klopt niet. Je moet delen door een zo groot mogelijke macht van 60. In het geval van 10005 is de grootste macht waardoor je kan delen 602, dus eerst delen door 3600. Het antwoord stond er trouwens al, zelfs met een berekening! Maar goed, op de site waar naar verwezen werd stond een tabel met alle getallen van 1 t/m 59:

q10662img1.gif

Voor het antwoord 2-46-45 zoek je de getallen op in de tabel, zet ze achter elkaar en je bent er uit.

q10662img2.gif

WvR
woensdag 7 mei 2003

©2001-2024 WisFaq