Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Noemer wortelvrij maken

Is een tijdje geleden en wou nog effe testen maar ik geraak er dus niet meer aan uit aande volgende oef.
(Ö(3+2Ö(2))):(Ö(3-2Ö(2)))

Ik weet dat je noemer dan kunt vermenigvuldigen met z'n toegvoegde term dat je dan die eerste wortel kwijtbent

(Ö(3+2Ö(2))):((Ö(3-2Ö(2)))*(Ö(3-2Ö(2)))

dan bekom je

((Ö(3+2Ö(2)))*)))*(Ö(3-2Ö(2)))):(((3-2Ö(2)))

maar hoe je dan die wortel2 in de noemer kwijt geraakt weet ik niet ????
hopend op een replay

bernar
3de graad ASO - zondag 4 mei 2003

Antwoord

Ö(3+2Ö2)/Ö(3-2Ö2)=
(Ö(3+2Ö2)·Ö(3-2Ö2))/(Ö(3-2Ö2)·Ö(3-2Ö2))=
nu teller onder een wortel teken zetten en uitvermenigvuldigen:
=Ö1/(3-2Ö2). Vermenigvuldig nu teller en noemer met 3+2Ö2
et voila

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 4 mei 2003

©2001-2025 WisFaq