To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

C-14 ouderdomsbepaling, ongelijkheid

Ik werd de vorige keer doorverwezen na een andere vraag, dit was echter een heel ander probleem, dus nog een keer míjn vraag:

De volgende formule voor de ouderdomsbepaling met C-14 (halveringstijd
5730 jaar) is gegeven:

t = ln (N[t] / N[0]) · 5730 / (-0,693)

N[t] = percentage C-14 in dode object
N[0] = percentage in levende object dus 100 %

t is gegeven: 19040

Hoe kan ik deze ongelijkheid oplossen, dus de N[t] uitrekenen?

Alvast bedankt,
Xander

Xander
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 3 mei 2003

Antwoord

Goeie avond,

Als ik jouw vraag goed begrijp wil je de vergelijking
t = -ln (N[t] / N[0]) · 5730 /0,693

oplossen naar N[t]. Dit doe je als volgt:

t = -ln (N[t] / N[0]) · 8268,398268
Û
-t / 8268,398268 = ln(N[t] / N[0])
Û (ln(x)=y = x=ey)
e-t / 8268,398268 = N[t] / N[0]
Û
N[t] = e(-0.0001209424084·t)*N[0]

t heb je gegeven en N[0] zal waarschijnlijk van het te onderzoeken materiaal afhangen.

Groet,

Koen

km
zaterdag 3 mei 2003

©2001-2025 WisFaq