Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijking

Hallo,

Uit onderstaande vergelijking moet ik y uitrekenen/vrijmaken. Ik weet echter niet hoe dit aan te pakken. Kan iemand mij helpen?

b=a-10log(1+10^(a-y)/10)
(Tussen haakjes: 1 + 10 tot de macht a-y gedeeld door 10)

Willem
Iets anders - vrijdag 2 mei 2003

Antwoord

Ik veronderstel dat de "gedeeld door 10" op de "a-y" slaat, hoewel je dat niet zo geschreven hebt.

b = a - 10log(1+10(a-y)/10)
b - a = - 10log(1+10(a-y)/10)
a - b = 10log(1+10(a-y)/10)
10(a-b) = 1 + 10(a-y)/10
10(a-b) - 1 = 10(a-y)/10
10log(10(a-b) - 1) = (a-y)/10
10 · 10log(10(a-b) - 1) = a - y

en tenslotte

y = a - 10 · 10log(10(a-b) - 1)

cl
vrijdag 2 mei 2003

©2001-2024 WisFaq