Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is het nut van logaritmen?

Ik ben bezig met het afronden van mijn werkstuk en kwam bij het laatste hoofdstukje terecht. Dat gaat over het nut van logaritmen. (misschien een beetje een domme vraag) Maar kon het niet echt bedenken wat het nut is. Al vast bedankt...

brigit
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 13 mei 2002

Antwoord

Het nut bestond (voor de uitvinding van het rekentuig) uit het versimpelen van berekeningen. Vanwege de hoofdeigenschap log(a)+log(b)=log(a·b) kan je getallen vermenigvuldigen door op te tellen.

Logaritmen worden nog steeds gebruikt om grote verschillen handzamer te maken. Met logaritmen hecht men meer belang aan het aantal cijfers voor de komma, dan aan de waarde van die cijfers (Zie vraag 194).

Daarnaast spelen logaritmische schalen een rol bij het bestuderen van verschillende soorten verbanden (zie Logaritmische schaal).

Omdat f(x)=ex een belangrijke functie is, is de inverse functie g(x)=ln x natuurlijk ook van groot belang, dus logaritme zijn ook nog heel erg nuttig voor het terugrekenen van exponentiele uitdrukkingen.

Zie ook Logaritmische schalen.

WvR
maandag 13 mei 2002

©2001-2024 WisFaq