Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voorschrift rekenkundige rij

Als je t9=18 en t12=-18 hebt hoe vind je dan het expliciet voorschrift want je heb toch twee onbekenden in je algemen formule tn= t1 + (n-1)·v namelijk t1 en v is onbekend kan je me helpen bedankt

sofie
2de graad ASO - maandag 28 april 2003

Antwoord

Je hebt inderdaad twee onbekenden, maar ook twee vergelijkingen! En over het algemeen heb je aan m lineaire vergelijkingen genoeg om m onbekenden te vinden.

t1 + 8 v = 18
t1 + 11 v = -18

Trek van de tweede vergelijking de eerste af:

(t1 + 11 v) - (t1 + 8 v) = (-18) - (18)
3v = -36
v = -12

Stop dat nu in een van de twee originele vergelijkingen, bijvoorbeeld de eerste:

t1 - 96 = 18
t1 = 114

Ziezo!

cl
maandag 28 april 2003

©2001-2024 WisFaq