Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voorschrift zoeken van een rekenkundige rij

Ik moet bij de volgende rekenkundige rijen een voorschrift vinden maar weet niet hoe hieraan te beginnen omdat je twee onbekenden hebt , t9=18 en t12=-18 dit is de opgave nu de onbekende zijn tn=t1 + (n-1) * v en v en t1 weet je nie hoe kan je dan een voorschrift vinden ?? bedankt

sofie
2de graad ASO - maandag 28 april 2003

Antwoord

Dag Sofie,
Je hebt een rekenkundige rij, dat betekent dat er bij elke stap eenzelfde getal wordt bijgeteld. Je ziet dat je hier van stap 9 naar stap 12 gaat, van 18 naar -18. Dat is dus -36 op 3 stappen, dus je verschil per stap is -12. (dat is de v)
Voor t1 kan je dan de formule gebruiken tn = t1 + (n-1)*v met n = 9 of 12, want daarvoor ken je de tn.
Als je dan op 114 uitkomt is het helemaal correct.
Groeten,
Christophe.

Christophe
maandag 28 april 2003

©2001-2024 WisFaq