Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking

Ik zit met de volgende opgave:

los op: y' = 1/(ey + x)

Ik ben gekomen tot (ey + x)dy - dx = 0
Ik weet dat deze d.v. niet exact is, en ook door scheiden van variabelen kom ik er niet uit. Welke methode moet ik gebruiken?

LB
Student universiteit - maandag 28 april 2003

Antwoord

Je kunt een substitutie uitvoeren, om die ey kwijt te raken. Min of meer voor de hand ligt dan: y=ln(z).
Dit leidt tot: ey=z, en dy=1/zdz.
De differentiaalvergelijking in x en z die je dan krijgt, is wel exact.
succes verder,
groet, Anneke

Anneke
maandag 28 april 2003

©2001-2024 WisFaq