Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproefgrootte

Hallo, ik heb al veel op de site gelezen over de bepaling v/d steekproefgrootte. Eigenlijk wil ik weten of ik de juiste weg ben ingeslagen met mijn onderzoek.

Onderzoek.
Ik moet uitzoeken of bedrijven in de volgende drie segmenten
Organisatieadviesbureaus
De levensmiddelenindustrie
En het MKB met een werknemers bestand tussen de 20 en 200 man

Behoefte hebben aan bepaalde informatieproducten op het gebied van bedrijfsvoering. (soort aftastend marktonderzoek) Er is niks bekend over gemiddelde en standaarddeviatie etc. Bij mijn onderzoek heb ik de volgende formule en waardes gebruikt. Daarbij hanteer ik een betrouwbaarheid van 95% Z= 1,96 een nauwkeurigheidsmarge a = 0.05. Ik heb een formule gebruikt waarbij ik op een n van 385 uitgekomen ben. Ik heb een steekproef kader warbij ik aselect bedrijven uit de 3 segmenten kan trekken. Naar alle verwachtingen zal het responsepercentage niet hoger liggen dan 10%, dus om 385 enqu¨ºtes te verkrijgen zullen er in totaal 3850 moeten worden verstuurd. En deze 3850 zullen gelijk verdeelt worden over de drie hierboven genoemde segmenten???

Mag ik nu gewoon zo te werk gaan?
Alvast bedankt

Bob
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 25 april 2003

Antwoord

Die 385 garandeert je dat je over de hele groep van alle bedrijven een goede schatting van de balangstelling (=percentages) kan geven.

Wil je dat wel ? dan zou ik ze in verhouding met de aantallen bedrijven in de betreffende segmenten versturen. Hiermee hoop je dat je respons enigermate representatief wat betreft segment zal zijn.......

Maar als je eigenlijk voornamelijk conclusies over elk van de segmenten apart wil trekken dan is het wellicht beter om te doen zoals jij aangeeft. Per segment ben je dan wel je gewenste nauwkeurigheid kwijt, anderzijds moet je ook niet willen dat je 10.000 enquetes moet versturen. Dus dat aspect is absoluut niet erg maar je moet het je wel even realiseren. Wanneer je uiteindelijk een respons van 300 zou halen moet je daar zeker niet ontevreden mee zijn.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 25 april 2003

 Re: Steekproefgrootte  

©2001-2024 WisFaq