Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 10197 

Re: Verwachtingswaarde inkoopbeleid

Verduidelijking: de inkoopprijs is €15,-, de prijs die de klant ervoor betaalt is €35,-, dus de winst per doos is € 20,-.

Hoe kunnen we het verwachte aantal dozen berekenen?

Heleen
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 23 april 2003

Antwoord

Verwachtingwaarde is niets anders als het verwachte gemiddelde.
In jouw geval zou ik zeggen:
Totaal aantal dozen: 5·8+6·12+7·14+8·10+9·4+10·2=346 stuks
in het aantal dagen: 8+12+14+10+4+2=50
Gemiddeld (verwacht) per dag 346/50 = 6,92 dozen
verwachte winst = 6,92·20=138,4
Laat nu xi het aantal dozen zijn (dus 5,6,7,8,9,10) en fi de bijbehorende frequenties dan is een formule voor de verwachte winst per dag:
(åfi·xi/åfi)·20

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
woensdag 23 april 2003

©2001-2024 WisFaq