Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproefomvang

Ik weet zeker dat deze vraag al vaker is gesteld, maar ik zie allemaal berekeningen en weet niet welke ik moet gebruiken...

Ik ben bezig met het houden van een onderzoek waarvan de populatie 599 eenheden betreft. Er is een vragenlijst naar deze personen gestuurd. Inmiddels heb ik er ongeveer 60 terug. Over deze totale populatie wil ik uitspraken gaan doen met een betrouwbaarheid van 90% en een onnauwkeurigheidsmarge van 10%. Kunt u mij vertellen hoeveel vragenlijsten ik moet ontvangen om een goede analyse te kunnen geven over deze groep?

Alvast bedankt!!!



Gr. Maud

Maud
Leerling mbo - dinsdag 22 april 2003

Antwoord

Een goede analyse zeg je ?? ............. wanneer je uitpraken over percentages doet betekent een onnauwkeurigheid van 10% dat je uitspraken doet zoals: het werkelijk percentage ligt in tussen 35% en 55%. Vind je niet erg grof.



Wel daar gaat ie nog een keer wat betreft de steekproefgrootte (bij schatting van fracties).

n = (z.1/2/a)2=(1,645·1/2/0,1)2= 67,7

(die 1,645 volgt uit de 90% betrouwbaarheid, de a is de onnauwkeurigheid = 10% =0,1)



Omdat de populatie eindig is en de steekproefgrootte meer dan 10% van de populatie bedraagt mogen we een keer een correctiefactor toepassen. Deze correctiefactor is N/(n+N-1)

N is de populatiegrootte = 599, n=67,7.

Correctiefactor wordt dus 599/(599+67,7-1)=0,90

Dus steekproef moet minimaal zijn 67,6·0.90=60,8 dus 61 volstaat.



Met vriendelijke groet



JaDeX

jadex
dinsdag 22 april 2003

©2001-2024 WisFaq