\require{AMSmath} Afgeleide en uitwerking Ok, ik kom met het uitwerken van de afgeleide vanf(x)=(x²+1)4·(x²-1)3 niet veel verder dan:(2x · 4(x2 + 1)3 · (x2 - 1)3) + (2x · (x2 + 1)4 · 3(x2 - 1)2.Alleen ik moet en zal (van mezelf) er nog 2x(7x2 -1)(x2 + 1)3(x2 - 1)2 van maken (wat het boek doet), maar het lukt me niet...Kan iemand me op weg helpen?Bij voorbaat dank. Martij Student universiteit - dinsdag 22 april 2003 Antwoord Probeer zo groot mogelijke factoren buiten haakjes te halen! 2x·(x2+1)3·(x2-1)2·[4·(x2-1)+(x2+1)·3]=2x·(x2+1)3·(x2-1)2·[4x2-4+3x2+3]=2x·(x2+1)3·(x2-1)2·[7x2-1]=2x·(x2+1)3·(x2-1)2·(7x2-1) Waarbij de moeilijke stap zit bij de eerste stap! Kijk er maar eens goed naar en probeer het te doorgronden! WvR dinsdag 22 april 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ok, ik kom met het uitwerken van de afgeleide vanf(x)=(x²+1)4·(x²-1)3 niet veel verder dan:(2x · 4(x2 + 1)3 · (x2 - 1)3) + (2x · (x2 + 1)4 · 3(x2 - 1)2.Alleen ik moet en zal (van mezelf) er nog 2x(7x2 -1)(x2 + 1)3(x2 - 1)2 van maken (wat het boek doet), maar het lukt me niet...Kan iemand me op weg helpen?Bij voorbaat dank. Martij Student universiteit - dinsdag 22 april 2003
Martij Student universiteit - dinsdag 22 april 2003
Probeer zo groot mogelijke factoren buiten haakjes te halen! 2x·(x2+1)3·(x2-1)2·[4·(x2-1)+(x2+1)·3]=2x·(x2+1)3·(x2-1)2·[4x2-4+3x2+3]=2x·(x2+1)3·(x2-1)2·[7x2-1]=2x·(x2+1)3·(x2-1)2·(7x2-1) Waarbij de moeilijke stap zit bij de eerste stap! Kijk er maar eens goed naar en probeer het te doorgronden! WvR dinsdag 22 april 2003
2x·(x2+1)3·(x2-1)2·[4·(x2-1)+(x2+1)·3]=2x·(x2+1)3·(x2-1)2·[4x2-4+3x2+3]=2x·(x2+1)3·(x2-1)2·[7x2-1]=2x·(x2+1)3·(x2-1)2·(7x2-1)
Waarbij de moeilijke stap zit bij de eerste stap! Kijk er maar eens goed naar en probeer het te doorgronden!
WvR dinsdag 22 april 2003
©2001-2024 WisFaq