Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afschijvingskosten

Ik heb as donderdag een toets, echter kom ik niet uit de volgende som.

In een kantoor met een totale vloeroppervlakte van 6000m2 moet vloerbedekking worden gelegd. De soroten A, B en C komen in aanmerking. Voor soort A zijn de afschrijvingskosten 3 euro per m2 per jaar. Voor de soorten B en C zijn deze dosten 1,5 euro respectiefelijk 1 euro per m2 per jaar.
Aan de schoonmaakkosten rekent metn voor soort A op 5 euro, voor soort B op 8 euro en voor soort C op 10 euro per m2 per jaar.
In totaal wil men per jaar niet meer dan 40000 euro aan schoonmaakkosten hebben. Hoeveel m2 zal men met soort A, soort B en soort C moeten leggen om de jaarlijkse afschrijvingskosten te minimaliseren?

Alvast bedankt voor de genomen moeite!

met vriendelijke groet

Sophie
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 april 2003

Antwoord

oppervlak: a+b+c=6000 (1)
afschrijving: 3a+1.5b+ c (2)
schoonmaak: 5a+ 8b+10c = 40000 (3)
min afschrijving
altijd geldt: a,b,c =0

uit (1) volgt c=6000-a-b
herfornmulering probleem
altijd geldt: a,b,c =0
afschrijving: 2a+ .5b+6000 (2b)
schoonmaak: -5a- 2b+60'000 = 40'000 =
-5a- 2b = -20'000 =
5a+ 2b = 20'000 (3b)
min afschrijving
en we hebben reeds gebruikt 6000=a+b+c. Dit veranderd in a+b= 6000

gebied tekenen => hoekpunten (a,b)=(4'000,0) v (6'000,0) v (10'000/3,8'000/3)
afschrijving = 14'000 resp. meer want a is groter en de doelfie is positief ontwikkeld in a resp. 8000
dus optimum in (a,b)=(10'000/3;8'000/3)
dus optimum in (a,b,c)=(10'000/3,8'000/3,0)

MvdH
maandag 21 april 2003

©2001-2024 WisFaq