De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Aflossings- en intrestdeel bij annuïteiten

een 8%-lening wordt in 20 jaar afgelost met jaarlijkse annuiteiten van €15.227,50.

- Hoe kan ik de grootte van de lening, afgerond op een veelvoud van €100,- naar boven berekenen ?
- Hoe kan ik de eerste annuiteit in een aflossings- en interestbestanddeel berekenen ?
- De schuldrest na 10 jaar ?
- De 19e aflossingsbestandeel ?
- De 20e interestbestanddeel ?

Ozlem
Leerling mbo - dinsdag 15 april 2003

Antwoord

De grootte van de lening bij aanvang:

q9949img1.gif
Verdeling in intrest en aflossingsbestanddeel voor de eerste periode. Vrij eenvoudig: intrest van 8% berekenen op volledig uitstaande bedrag = 149.600*0,08 = 11.968
De rest van de anuïteit is het aflossingsbedrag (ofwel 3.259,50).

Schuldrest na 10 jaar:
Hiervoor moet je de som van de aflossingsbestanddelen van de eerste 10 jaar aftrekken van het bedrag van de lening. Die bestanddelen vormen een meetkundige rij, dus kan je ook de volgende formule invullen:
(eerste term - laatste term x rede) / 1 - rede
Eerste term = 3.259,50
Laatste term = 3.259,50 * (1,08)10
Rede = 1,08
Opmerking: elk jaar vermindert de lening met het aflossingsdeel, op dit deel is er een jaar later geen intrest meer, met gelijkblijvende annuïteiten stijgt het aflossinggedeelte elk jaar met 8%.

Schuldrest na 10 jaar = 149.600 - 54.256,02 = 95.343,98
11e intrestdeel = 95.343,98 * 0,08
11e aflossingsdeel = annuïteit - intrestdeel

De overige vragen zou je nu zelf ook moeten kunnen oplossen.

Groetjes,

Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 16 april 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics