De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Geld bijstorten na bepaalde termijn

op 01/01/1984 word er een bedrag van €50.000,- gestort op een depositorekening bij de plaatselijke bank tegen 8% samengestelde interest per jaar. Te beginnen op 01/12/1987 wordt er elke maand steeds eenzelfde bedrag op een spaarrekening bij de bank tegen 0,5% samengestelde interest permaand. Na de storting van 01/01/1989 op de spaarrekening bedraagt het totale tegoed bij de bank € 82.144,94.

Bereken het bedrag dat vanaf 1/12/1987 elke maand is gestort.

Gegeven: De s-tafen
S10/1/2 = 10,27917
S11/1/2 = 11,33556
S12/1/2 = 12,39724
S13/1/2 = 13,46423
S14/1/2 = 14,53665
S15/1/2 = 15,61423

Teoman
Leerling bovenbouw vmbo - dinsdag 15 april 2003

Antwoord

Even kijken wat we hebben, zodat we de situatie kunnen vereenvoudigen.
€ 50.000 gedurende 5 jaar aan 8% -- 50000*(1+0,08)5 = 73.466,40384
Hier moeten we ons niets meer van aantrekken, dus moeten we enkel kijken naar 82.144,94 - 76.466,40 = 5.678,54

Dit bedrag zijn de gestorte bedragen vanaf 1/12/87 + de intresten daarop.

q9948img1.gif

12*n = aantal maanden = 13

Gegevens invullen en M eruithalen (de maandelijkse storting). Je zou voor M dan € 423,86 moeten uitkomen.

In principe kan je met je gegevens van de rijwaarden er ook geraken (die je gegeven hebt), alleen kan ik je daar niet mee helpen, omdat het mij onduidelijk is hoe de rij samengesteld werd (doordat er een wijziging is door vanaf eind 1987 geld bij te storten) en wat de juiste periodes zijn die ze voorstellen. Ik denk dat je dat zelf wel kunt oplossen door te kijken naar de verschillen tussen de rijwaarden.

Groetjes,

Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 16 april 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3