De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Straal vinden van inwendige cirkel

Dag,

De cirkel c2 met middelpunt O2 en straal 2 raakt de cirkel c1 met middelpunt O1 en straal 3 inwendig. Berekn de straal van de cirkel c3 met middelpunt 03 die c2 raakt in A, c1 in B en de gemeenschappelijke middellijn O1O2 van c1 en c2 in C.
Zie bijlage.
Men vraagt om de straal van cirkel 3 te berekenen.

Ik heb dit gedaan:

x=straal van cirkel 3
O2O3=2+x
O1O3=3-x
O1O2= 1

driehoeksongelijkheid

|O1O2| $ \ge $ |O1O3| - |O2O3|
1 $ \ge $ |1-2x|
1$ \ge $ 1-2x en 1$ \ge $ -1+2x
0 $ \le $ x $ \le $ 1.

Maar hoe kan ik precies de waarde van x vinden?
Alvast bedankt.
Raf

raf
3de graad ASO - maandag 12 augustus 2024

Antwoord

De afstand O1C noem ik p. Dan zie je in driehoek O1CO3:
  • p2+x2=(3-x)2
In driehoek O2CO3 geldt:
  • (1+p)2+x2=(2+x)2
Hiermee heb je twee vergelijkingen met twee onbekenden. Los dit stelsel op om de straal x van cirkel 3 te vinden.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 13 augustus 2024
 Re: Straal vinden van inwendige cirkel 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics