De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Volume tetraëder

Dag

Ik moet het volume van een tetraëder met ribbe 4 cm berekenen via de formule: V= 1/3.grondoppervlakte.hoogte.
De grondoppervlakte heb ik kunnen vinden en is 6.9282 cm2.
Voor de hoogte kom ik op 3 cm uit of 3.6, maar blijkbaar moet het 3,266 zijn. Ik gebruik Pythagoras. Grondvlak = ABC. S is voetpunt van de hoogte van de tetraëder met F als top. In driehoek ASF: FS2 = BF2 - AS2 = 16 - 3 = $>$ FS = 3.6 cm.
Als ik een lijn trek van B naar S, dan in driehoek BSF: FS2 = BF2 - BS2 = 16 - 7 = 9 en dus is FS = 3.
Geen enkele oplossing klopt.
Bedankt op voorhand.
Valerie.

Valeri
2de graad ASO - donderdag 25 juli 2024

Antwoord

Hallo Valerie,

Je aanpak is goed. De oppervlakte van het grondvlak is inderdaad 6,9282 cm2. Hieronder heb ik het grondvlak getekend, met het voetpunt S van de top van de tetraëder:

q98269img1.gif

De afstand AS is 2/3 van de hoogtelijn AP. Met Pythagoras bereken je:

AP2 = AB2-PB2
AP2 = 42-22
AP = √12 = 3,4641

Dus:

AS = 2/3·3,4641 = 2,3094

Bekijk dan driehoek ASF (waarin SF de hoogte van de tetraëder is):

q98269img2.gif

Met Pythagoras bereken je:

FS2 = AF2-AS2
FS2 = 42-2,30942
FS = 3,2660.

Voor het volume V van de tetraëder vind je dan:

V = 1/3·6,9282·3,2660
V = 7,542 cm3

OK zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 25 juli 2024
 Re: Volume tetraëder 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics