De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Decimaliseren en antidecimaliseren van hoeken

 Dit is een reactie op vraag 28929 
Decimaliseren is het omzetten van een hoekgrootte in DMS-notatie (Degree-Minutes-Seconds) naar een hoekgrootte in DD-notatie (Decimal Degree).Bij decimaliseren ga je dus je hoek van graden minuten seconden omzetten naar gewoon graden. Je kan dit o.a. met je GRM doen.

Je kan het ook op de volgende manier doen:

35,18°= 35°+0,18°
=35° + 0,18x60' (1°=60')
=35°+10,8'
=35°+ 10' + 0,8'
=35° + 10' + O,8x60" (1'=60")
=35° + 10' + 48"
=35°10'48"

Antidecimaliseren is het omgekeerde van decimaliseren. Dan ga je dus je hoekgrootte in DD-notatie omzetten naar een hoekgrote in DMS-notatie. Dat betekent dus van graden naar graden minuten seconden.

Dat doe je als volgt:

bv DMS-notatie 34°23'18" naar ° Dan doe je 34+ 23/60 + 18/3600 (altijd met die noemers in die volgorde)
Dus 34°23'18"= 34,388333...

Pia
2de graad ASO - zaterdag 8 juni 2024

Antwoord

Dat is mooi. Als je nu toch je GR gebruikt dan kan dat wel iets handiger. Bij mijn TI-84 Plus CE-T gaat dat zo:

q98229img1.gif

Je moet maar 's kijken op je GR hoe dat werkt.

En anders nog maar even verder vragen...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 8 juni 2024



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics