|
|
\require{AMSmath}
Asymptoten
beste, ik had deze vraag op een examen maar ik weet niet zo goed wat de VA en SA zijn van deze functie:
f(x)=(2x+ $\sqrt{}$ x2+3x)/(1- $\sqrt{}$ -x)
poled
Student universiteit België - vrijdag 25 augustus 2023
Antwoord
Ik heb moeite je functie goed te interpreteren: staat er $$ f(x)=\frac{2x+\sqrt{x^2}+3x}{1-\sqrt{-x}} $$ of $$ f(x)=\frac{2x+\sqrt{x^2+3x}}{1-\sqrt{-x}} $$ Hoe dan ook, er is wel wat te zeggen: wegens de $\sqrt{-x}$ moet in ieder geval $x\le0$ gelden. In dat geval geldt $\sqrt{x^2}=|x|=-x$ en is de eerste functie dus gegeven door $$ f(x)=\frac{4x}{1-\sqrt{-x}} $$ Deze heeft een verticale asymptoot bij $x=-1$ (daar is de noemer gelijk aan nul, en de teller niet) en verder geen scheve asymptoot want er geldt $$ \lim_{x\to-\infty}\frac{f(x)}{4\sqrt{-x}} = 1 $$ Dus de grafiek van $f$ lijkt op die van $4\sqrt{-x}$ en die heeft geen scheve asymptoot. In het tweede geval moet ook nog $x^2+3x\ge0$ gelden en dat geldt voor $x\le-3$. Dus is er geen verticale asymptoot meer. Er is nog steeds geen scheve asymptoot (nu lijkt $f$ sterk op $\sqrt{-x}$).
kphart
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 26 augustus 2023
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|