De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Scheve asymptoot

 Dit is een reactie op vraag 97813 
Beste,

Bedankt voor uw antwoord

Wanneer ik $\sqrt{x^6} = x^{6/2}$ en dus kan dit -x3 zijn of x3. Maar het is mij niet geheel duidelijk waarom deze regel niet van toepassing is voor $\sqrt{x^4}$ dit is steeds x2 ongeacht of de x positief of negatief is.

Ik zou graag wensen te weten waarom bovenstaande regel niet geldt bij sqrt(x4)

groeten

Milan

Milan
Student Hoger Onderwijs België - maandag 7 augustus 2023

Antwoord

De regel die ik gebruikt heb is in beide gevallen dezelfde, namelijk dat $\sqrt{x^2}=|x|$. De uitkomsten van dat gebruik zijn $\sqrt{x^4}=|x^2|=|x|^2$ en $\sqrt{x^6}=|x^3|=|x|^3$.
Nu pas kijken we naar de tekens van $x$ zelf: als $x < 0$ dan $|x|=-x$ en dus $|x|^2=(-x)^2=x^2$ (want $(-1)^2=1$) en $|x|^3=(-x)^3=-x^3$ (want $(-1)^3=-1$).
Als $x\ge0$ hebben we $|x|=x$ en dus $|x|^2=x^2$ en $|x|^3=x^3$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 augustus 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3