De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gemiddelde berekenen

Hallo, zou iemand me kunnen heplen met deze vraag? Alvast bedankt!
Bereken met de rekenregels de primitieve en het gemiddelde van f(x)= ln(ax) over het interval ( 3 ; 17 ).

a = 12

LIEZE
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 3 november 2022

Antwoord

Hallo Lieze,

Volgens de rekenregels voor logaritmen geldt:

ln(ax) = ln(a) + ln(x)

Als primitieven vind je dan:

F(x) = x·ln(a) + x·ln(x) - x + C

Voor de integraal van x=3 tot x=17 bereken je netjes F(17)-F(3). Je vindt hiermee de oppervlakte onder de curve tussen x=3 en x=17.
Voor de gemiddelde waarde van f(x) deel je deze oppervlakte door (17-3), dus delen door 14.

Lukt het hiermee?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 3 november 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3