Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Halfwaardentijd berekenen

De halfwaardetijd van jodium is 8 dagen en het ziekenhuis koopt 12,4 gram aan. Onderstel exponentiële groei (verval). Hoelang duurt het (in dagen) om 3,6 gram over te houden?

LIEZE
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 3 november 2022

Antwoord

Wanneer de halvering per dag plaatsvindt is de exponentiele formule:

A(t)=A(0)·0,5t Want zo wordt A(1)=0,5·A(0)

Om nu te zorgen dat de halvering pas na 8 dagen plaatsvindt sleutel ik aan die t.
De formule wordt: A(t)=A(0)·0,50,125t. Ga maar na A(8)=0,5·A(0)
Die 0,50,125t is de afnamefactor. In jouw geval is die 3,6/12.4 = 0,29032
Nu op te lossen 0,50,125t=0,29032

logaritme gebruiken levert op t = 14,27 dagen

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 3 november 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics