De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Functie met -1

 Dit is een reactie op vraag 97252 

Bedankt, ik heb online opgezocht hoe inverse functies werken en dat je x moet vervangen door y enzo. Maar het lijkt me niet te lukken bij deze vergelijking. Ik kom altijd terug uit bij het begin...

Anne
3de graad ASO - zondag 18 september 2022

Antwoord

Als je $y$ wilt oplossen uit $\eqalign{
x = \frac{{y^2 - y}}
{{y + 1}}
}$ dan krijg je zoiets als:

$
\eqalign{
& x = \frac{{y^2 - y}}
{{y + 1}} \cr
& x(y + 1) = y^2 - y \cr
& xy + x = y^2 - y \cr
& y^2 - y - xy - x = 0 \cr
& y^2 + ( - 1 - x)y - x = 0 \cr
& a = 1 \cr
& b = - 1 - x \cr
& c = - x \cr}
$

Met de ABC-formule kan je de inverse functie(s) bepalen.
Zou dat lukken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 september 2022
 Re: Re: Functie met -1 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics