De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Limiet van natuurlijk logaritme als x naar 1 gaat

Ik kom niet uit de volgende opgave:

Lim x $\to$ 1
(ex-e)/(x-1)

Ik weet dat het antwoord e moet zijn, maar ik snap niet hoe ik daar kom. Als tip staat er in mijn boek: Stel y=x-1

Dan krijg ik:
Lim y $\to$ 0
e^(1+y)-e/y

Maar dan loop ik vast. Weet iemand hoe ik dan verder kom?

Erwin
Student hbo - vrijdag 19 augustus 2022

Antwoord

Je haalt de $e$ buiten de haakjes:
$$\lim_{y\to0}\frac{e^{1+y}-e}{y}=e\cdot\lim_{y\to0}\frac{e^y-1}{y}
$$De limiet van de laatste is gebruikt bij het differentiëren van de $e$-macht.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 19 augustus 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3