Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Ellips

 Dit is een reactie op vraag 93564 
Met voerstraal bedoel ik de afstand een brandpunt /punt op de ellips.Kan deze afstand uitgedrukt worden met de grootheden: a helft lengte -as , b helft breedte- as,e helft afstand tussen de brandpunten en eventueel d lengte richtlijn ,zonder dat de x-coördinaat wordt gebruikt.Ik hoop dat ik wat duidelijker ben.
Met de vriendelijke groeten van
Jaap

Jaap v
Iets anders - zondag 24 april 2022

Antwoord

Maak een plaatje:
q96939img1.gif
De punten op de ellips voldoet aan de gelijkheid d(X,F)=k\cdot d(X,\ell), waarbij k een vast getal uit het interval (0,1) is.
Je kunt k op een paar manieren uitdrukken in grootheden die met de ellips te maken hebben:

1. k=\frac{FD}{OD} neem X=D.

2. Neem X=T, en gebruik dat FT=MD (FT+TG is gelijk aan de lange as). Dan krijg je dat
k=\frac{MD}{MD+OD}={FD+FM}{OD+DM}
hieruit volgt dat \frac{FM}{MD}=\frac{FD}{OD}=k. Dan krijg je deze formula voor k in termen van de halve lange en korte as (a en b), en/of de halve afstand (c) tussen de brandpunten:
k=\frac{\sqrt{a^2-b^2}}{a} = \frac ca

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 26 april 2022
 Re: Re: Ellips 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics