De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Formules van sinusoïden opstellen

 Dit is een reactie op vraag 93123 
Beste
Hier hebt U gelijk dat a en b benaderend a=2,5 en b=3,5. Tot nu toe waren de gegevens wel eenduidig. Wil dat zeggen als ik alleen maar een grafiek heb, dat ik nooit de exacte uitkomst zal kennen?

heirma
Ouder - maandag 20 december 2021

Antwoord

Bij veel opgaven zal het wel het idee zijn dat je de exacte waarden kunt aflezen en anders zul je wel moeten benaderen. De waarden voor de parameters vinden doe je dan op de manier van 4. formules van sinusoïden opstellen. In mijn voorbeeld stonden wat wortels en dan wordt het lastig.

Voor wat betreft de waarde van $c$ moet je in dat soort gevallen kijken naar de trillingetijd $T$ oftewel de periode.

Je gebruikt dan de formule $\eqalign{c=\frac{2\pi}{T}}$ om de 'exacte waarde' van $c$ te bepalen. Voorwaarde is dan wel dat je $T$ goed kan aflezen.

Zie bijvoorbeeld deze opdrachten:

q93126img1.gifq93126img2.gif

$
\eqalign{h(t) = 1 + 2 \cdot \sin \left( {\frac{{2\pi }}
{5}\left( {t - 3} \right)} \right)}
$

De trillingstijd oftewel de periode kan je aflezen als je kijkt naar de punten waar de grafiek stijgend door de evenmwichtslijn gaat.

Dat laatste heb je overigens ook nodig om de waarde van $d$ te bepalen.

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 20 december 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3