De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Brandpunt en richtlijn van een parabool

Ik moet een po maken over "de parabool"
Ik moet weten hoe je de brandpunt en de richtlijn berekent uit de formule van de parabool.

p.s. kunt u ook iets vertellen over de principe van de radiotelescoop

Huseyi
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 15 januari 2002

Antwoord

Volgens de 'formulekaart' geldt voor een parabool:

q1087img1.gif


Voorbeeld

q1087img2.gif

Hierboven staat de grafiek van y=1/12x2.
Dit kan je herschrijven als:
12·y=x2
4·3·y=x2
p=3
De richtlijn zou y=-3 moeten zijn en het brandpunt (0,3).

Voorbeeld
f:y=1/4x2-x+2
Dit is een verschoven grafiek van g:y=1/4x2.
De top is (2,1)
Van y=1/4x2 ken ik het brandpunt en richtlijn wel.
brandpunt: (0,1)
richtlijn: y=-1
Dus voor f geldt:
brandpunt: (2,2)
richtijn: y=0

Algemene formule
Je kunt (op dezelfde manier) een algemene formule afleiden voor elke parabool, maar dat mag je zelf proberen.

Zie ook Algemene formule brandpunt en richtlijn

p.s. Voor het principe van een radiotelescoop moet je bij natuurkunde zijn...!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 15 januari 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3