De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lampen

In een verlichtingselement werden op zeker tijdstip twee nieuwe lampen geplaatst. De brandduur van een lamp wordt weergegeven door de toevalsveranderlijke X die een normale verdeling volgt met u = 240 en o = 10. Voor beide lampen wordt de brandduur bepaald.
  • Hoe groot is de kans dat het verschil in levensduur tussen beide lampen meer is dan 20 uur?

R
3de graad ASO - maandag 10 mei 2021

Antwoord

Zie het antwoord op jouw vraag Pot:

Het verschil V tussen twee normaal verdeelde toevalsvariabelen X en Y is opnieuw een normaal verdeelde variabele met:

$\mu$V = $\mu$X-$\mu$Y
$\sigma$V = √($\sigma$X2+$\sigma$Y2)

In dit geval zijn X en Y beide normaal verdeeld volgens N(240 , 10). Voor V geldt dus:

$\mu$V = 240-240 = 0
$\sigma$V = √(102+102) = √200 = 14,1421

De vraag wordt dan:
Gegeven de normaal verdeelde variabele V met N(240 , 10). Hoe groot is de kans op een waarneming kleiner of gelijk aan -20 of groter dan 20 (zie onderstaande figuur)?

q92175img1.gif

Bereken eerst de kans P(V$<$-20), dit komt overeen met het linker grijze gebied. Vermenigvuldig deze kans met 2 om de totale grijze oppervlakte te bepalen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 10 mei 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics