De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Onafhankelijkheid bewijzen

Hoi, ik moest de onafhankelijkheid van 2 gebeurtenissen bewijzen. Bolgens mij is het gelukt maar ik weet nu niet of ik het op de juiste manier heb berekend etc. Zou iemand dit kunnen nakijken en mij verbeteren waar nodig ?

Ik heb de opgave en berekening samen doorgestuurd.

q91744img1.gif

elke
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 16 maart 2021

Antwoord

Hallo Elke,

Je stuurt wel gegevens, maar niet de bijbehorende vraag
Uit je uitwerking maak ik op dat je moet onderzoeken of de gebeurtenissen V (persoon is een vrouw) en P (persoon is een professional) onafhankelijk zijn.

Je eerste uitwerking is correct. Je berekent:

P(V)=1119/1944=0,5756
P(V|P)=39/83=0,4699

Deze uitkomsten zijn niet gelijk, terecht concludeer je dat er geen sprake is van onafhankelijhke gebeurtenissen.

Bij je tweede uitwerking is de aanpak goed, maar je rekent met een verkeerde waarde. Je berekent:

P(V)=1119/1944=0,5756
P(P)=83/1944=0,0427
P(V)·P(P)=0,5756·0,0427=0,0246

So far so good. Deze laatste uitkomst moet je vergelijken met P(V en P):

P(V en P)=39/1944=0,0201.

Jij vergelijkt deze met P(V|P), dus met 0,4699. Dit is onjuist. Maar je komt 'toevallig' tot de juiste conclusie:

0,0201 is niet gelijk aan 0,0246, er is dus geen sprake van onafhankelijkheid.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 16 maart 2021
 Re: Onafhankelijkheid bewijzen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3