De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lengte van de andere zijden

In een rechthoekige driehoek is een rechthoekszijde 5 cm lang. De ingeschreven cirkel heeft een straal van 2 cm.
  • Bepaal de lengte van de twee andere zijden.

kiara
2de graad ASO - maandag 8 maart 2021

Antwoord

Ik heb er maar 's een tekening bij gemaakt.

q91681img1.gif

De raakpunten van de cirkel aan de rechtshoekszijden verdelen de zijden in zes stukken, waarvan de stukken met hetzelfde hoekpunt, paarswijs, even lang zijn.

Er geldt:

$
\eqalign{c = (a - r) + (b - r) \Rightarrow r = \frac{{a + b - c}}
{2}}
$

Bovendien geldt:

$
a^2 + b^2 = c^2
$

Met $a=5$ als rechthoekszijde en $r=2$ als straal:

$
\eqalign{
& a = 5 \cr
& r = 2 \cr}
$

Invullen geeft je een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden. Na oplossen heb je de waarden voor $b$ en $c$ te pakken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 8 maart 2021
 Re: Lengte van de andere zijden 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3