De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Opgave 41 (A)

Hallo,

Ik snap niet hoe ik vraag b. moet berekenen. In het antwoord zag ik dat ik iets door 2 moet delen, maar het is mij niet duidelijk waarom dat zo is.

Hartelijk dank, groet

Helmy
Ouder - maandag 8 februari 2021

Antwoord

Helpt het als je de breedte van de rand $b$ noemt en dan de oppervlakte van de rand uitdrukt in $b$? De totale oppervlakte van de rand en bord is 16 dmē, dus de lengte van het bord is gelijk aan $4$, maar ook gelijk aan $2b + \sqrt {14}$.

Je kunt dan een vergelijking opstellen en die vergelijking kan je dan oplossen om de waarde van $b$ te berekenen.

$
\eqalign{
& 2b + \sqrt {14} = 4 \cr
& 2b = 4 - \sqrt {14} \cr
& b = \frac{{4 - \sqrt {14} }}
{2} \approx 0,13 \cr}
$

Anders geformuleerd:

De lengte van de zijde van het hele schaakbord is $4$ en de lengte van het schaakbord zonder rand is $\sqrt{14}$. Het verschil is twee keer de rand dus bereken het verschil en deel dit verschil door twee en je weet de breedte van de rand.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 8 februari 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3