De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Kwadratische vergelijkingen

 Dit is een reactie op vraag 91327 
Deze zijn allemaal gelukt, maar kom nu wel niet uit de volgende som:
Geef een formule van de parabool met top (-30,18) die ook door (-25,8) gaat.

Mijn berekening:

a(x+30)2-18
a(-25+30)2-18=8
a(5)2-18=8
a·25-18=8
a=1,04

Dusss: 1,04(x+30)2-18

Maar dit antwoord is helaas fout. Kunt u me uitleggen wat ik verkeerd doe?

Nisrin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 13 januari 2021

Antwoord

De algemene formule is:

$
y = a(x + 30)^2 + 18
$

Als je dan (-25,8) invult is $
a = - {2 \over 5}
$.



De formule wordt:

$
y = - {2 \over 5}(x + 30)^2 + 18
$

Naschrift
Je merkt al dat als de Top$(p,q)$ is dat je dan $-p$ en $+q$ gebruikt. Dat is geen toeval, maar dat is dan weer een heel ander verhaal. Je moet het maar even weten...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 13 januari 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3