Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Herleiden

Kan iemand deze sommen oplossen:

1. (3x-5)2-x(x-8)=...
2. (x-9)(x+9)+8=...

Alvast bedankt!

Nisrin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 13 januari 2021

Antwoord

Ik denk dat het de bedoeling is om de formules te herleiden. Of anders gezegd de formule te vereenvoudigen. De aanpak is om de haakjes weg te werken en de gelijksoortige termen samen te nemen. Dat gaat zo:

1.
(3x-5)2-x(x-8)=
(3x-5)(3x-5)-x2+8x=
9x2-15x-15x+25-x2+8x=
8x2-22x+25

2.
(x-9)(x+9)+8=
x2+9x-9x-81+8=
x2-73

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 13 januari 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics