De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Differentiëren met verschillende regels

 Dit is een reactie op vraag 90716 
Ja klopt, ik raak echt in de war van dit soort oefeningen. Nu zit ik vast bij het volgende stap. Wanneer ik alles heb samengesteld klopt mijn noemer soort van, maar ik heb wat vereenvoudigt om aan de uitkomst te geraken maar toch doe ik weer dingen fout. Ik heb er een plaatje bij gestuurd ter verduidelijking.

Melike
Student universiteit België - zondag 18 oktober 2020

Antwoord

Ik heb je een plaatje gestuurd met de laatste correcties. 't Zijn niet de moeilijke dingen die niet goed gaan. Rekenen met machten, haakjes wegwerken. Dat moet kunnen. Het komt (denk ik) wel goed...

Voor de volledigheid geef ik je de complete uitwerking:

$
\eqalign{
& f(x) = \sqrt x \cdot \root 4 \of {x^3 - 2x^2 + 6} \cr
& f(x) = x^{\tfrac{1}
{2}} \cdot \left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{1}
{4}} \cr
& f'(x) = \frac{1}
{2}x^{ - \frac{1}
{2}} \cdot \left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{1}
{4}} + x^{\frac{1}
{2}} \cdot \frac{1}
{4}\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{ - \frac{3}
{4}} \cdot \left( {3x^2 - 4x} \right) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{{2x^{\frac{1}
{2}} }} \cdot \left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{1}
{4}} + x^{\frac{1}
{2}} \cdot \frac{1}
{{4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3}
{4}} }} \cdot \left( {3x^2 - 4x} \right) \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{1}
{4}} }}
{{2x^{\frac{1}
{2}} }} + \frac{{x^{\frac{1}
{2}} \cdot \left( {3x^2 - 4x} \right)}}
{{4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3}
{4}} }} \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{1}
{4}} }}
{{2x^{\frac{1}
{2}} }} \cdot \frac{{4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3}
{4}} }}
{{4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3}
{4}} }} + \frac{{x^{\frac{1}
{2}} \cdot \left( {3x^2 - 4x} \right)}}
{{4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3}
{4}} }} \cdot \frac{{2x^{\frac{1}
{2}} }}
{{2x^{\frac{1}
{2}} }} \cr
& f'(x) = \frac{{4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)}}
{{2x^{\frac{1}
{2}} \cdot 4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3}
{4}} }} + \frac{{2x \cdot \left( {3x^2 - 4x} \right)}}
{{2x^{\frac{1}
{2}} \cdot 4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3}
{4}} }} \cr
& f'(x) = \frac{{4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right) + 2x \cdot \left( {3x^2 - 4x} \right)}}
{{2x^{\frac{1}
{2}} \cdot 4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3}
{4}} }} \cr
& f'(x) = \frac{{4x^3 - 8x^2 + 24 + 6x^3 - 8x^2 }}
{{8\sqrt x \cdot \root 4 \of {\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^3 } }} \cr
& f'(x) = \frac{{10x^3 - 16x^2 + 24}}
{{8\sqrt x \cdot \root 4 \of {\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^3 } }} \cr
& f'(x) = \frac{{5x^3 - 8x^2 + 12}}
{{4\sqrt x \cdot \root 4 \of {\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^3 } }} \cr}
$

Als je dat kan kan je ze allemaal...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 oktober 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3