Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Differentiëren met verschillende regels

 Dit is een reactie op vraag 90702 
ik heb het onder 1 noemer gezet maar ik weet nu niet welke regels ik mag toepassen. ik heb je een plaatje erbij gestuurd zodat je het zelf eens kan bekijken. ik ben na een bepaalde stap gestopt omdat ik niet zeker ben of ik 1/4 en 3/4 mag samen nemen omdat ze hetzelfde grondtal hebben, wordt dit dan niet 4(x3-2x2+6) of mag dat niet?

Melike
Student universiteit België - zondag 18 oktober 2020

Antwoord

Ja...

\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{1} {4}} \cdot 4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3} {4}} = 4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)

Als je machten vermenigvuldigt met gelijk grondtal dan kan je de exponenten optellen.

Je krijgt dan:

\eqalign{f'(x) = \frac{{4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)}} {{2x^{\frac{1} {2}} \cdot 4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3} {4}} }} + \frac{{2x \cdot \left( {3x^2 - 4x} \right)}} {{2x^{\frac{1} {2}} \cdot 4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{\frac{3} {4}} }}}

Bij jou stond er bij de tweede term een 3 waar, volgens mij, een 2 moet staan. Maar verder schiet het al lekker op.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 oktober 2020
 Re: Re: Differentiëren met verschillende regels 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics