De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Coördinaat bepalen van Q

Gegeven f(x)=√(1-x) en y=x op het interval [0,1]. Deze 2 grafieken snijden elkaar in punt T. Op de lijn y=x ligt tussen O(0,0) en T een punt P(p,p). De lijn y=p snijdt de grafiek van f in punt Q.

De rechthoek waarvan PQ een zijde is en waarvan de tegenoverliggende zijde op de x-as ligt, is in figuur 2 voor een waarde van p grijs gemaakt.

De vraag is: bepaal de x-coördinaat van Q.

Yousse
Student hbo - zaterdag 23 mei 2020

Antwoord

De $y$-coördinaat van $Q$ is gelijk aan $p$ dus er geldt:

$
\eqalign{
& f(x) = p \cr
& \sqrt {1 - x} = p \cr
& 1 - x = p^2 \cr
& x = 1 - p^2 \cr}
$

De $x$-coördinaat van $Q$ is $x = 1 - p^2$

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 23 mei 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3