De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rationale functies

Een dierenliefhebber wil voor de uitloop van zijn kippen en konijnen twee aan elkaar grenzende identieke rechthoekige terreinen aanleggen en met gaas omheinen. Elk terrein moet
100 m 2 groot zijn.
  1. Maak een schets en bepaal met afgeleiden de afmetingen van de terreinen waarvoor zo
    weinig mogelijk gaas nodig is.
  2. Hoeveel meter gaas moet de dierenliefhebber kopen?
Ik snap niet hoe ik hier aan moet beginnen...

Timmy
3de graad ASO - dinsdag 18 februari 2020

Antwoord

Beste Timmy,

Maak even een schets (zoals 1. al aangeeft), met een handig gekozen x en y.
q89198img1.gif

We zien hier dat $xy=100$ de oppervlakte is van elk van de twee terreinen.
En daaruit zien we dat $y=\frac{100}{x}$.
De totale lengte aan benodigd gaas is dus $A(x)=4x+3y=4x+3\cdot\frac{100}{x}$.

Kun je nu verder?

Met vriendelijke groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 18 februari 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3