Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Zon en schaduw

Ik doe een studie waarbij ik moet onderzoeken welke planten op welke plaats kunnen. hierbij is zon/schaduw erg belangrijk.

Ik kan al de schaduwafstand berekenen. Dit doe ik met de volgende formule:
hoogte object / Tan(radialen(hoek)) = schaduwafstand

Om te weten of een plant in de schaduw/ halfschaduw of zon staat moet je het volgende weten:
minder dan 3 uur licht = schaduw
tussen 3 - 6 uur licht = halfschaduw
meer dan 6 uur licht = zon

Ik zou graag willen weten welke formule ik moet maken om het aantal uren licht op een plaats te achterhalen weten?

Het lastige is dat de hoogte die een object heeft wisselt en het aantal graden waaronder de zon staat ook. Het ligt komt dus van verschillende kanten. en daardoor verschilt het aantal uur dat er ligt is ook. er moet dus denk ik nog een andere formule achter om de gewenste formule te maken. Het is een lastig stukje wiskunde, maar zou graag de oplossing willen weten.

Jan
Student hbo - dinsdag 11 februari 2020

Antwoord

Hallo Jan,

er zijn veel factoren die invloed hebben op de stand van de zon gedurende de dag en gedurende het jaar: de draaiing van de aarde om zijn as, de baan van de aarde rond de zon, de schuine stand van de aarde t.o.v. het vlak waarin de aarde rond de zon draait ...
Het rekenen hieraan is zeer complex. Je zult geen eenvoudige formule vinden waarmee je, door invullen van enkele gegevens, antwoord krijgt op jouw vraag.

Voor een specifieke situatie kan je wel zon- en schaduwtijden bepalen aan de hand van figuren zoals hieronder:

q89139img3.gif

Deze figuur, met een beschrijving hoe je deze gebruikt, vind je op AstronomieAntwoorden. Langs de horizontale as is de richting t.o.v. het zuiden uitgezet (-90° is oost, 0° is zuid en 90° is west). De gebogen lijnen (van links naar rechts) geven de baan van de zon weer, aan het begin van elke kalendermaand. De lusvormige curven geven de tijd aan waarop de zon zich op het betreffende punt van de gebogen lijnen bevindt. Zo kan je (bij benadering) voor elke dag van het jaar en elk tijdstip de hoogte van de zon bepalen, en vanuit welke richting de zon schijnt.

Als voorbeeld heb ik één punt aangegeven. De gebogen lijn van 1 maart snijdt de lus van 11:00 uur bij A=-30° en h=26°. Dat betekent dat de zon op 1 maart om 11:00 uur op een hoogte staat van 26° boven de horizon, ten opzichte van het zuiden moet je 30° richting oost kijken om de zon te vinden.

Wanneer je van bv jouw tuin wilt weten wanneer deze vrij is van de schaduw van een gebouw, dan bepaal je eerst met de formule die je eerder hebt gevonden welke zonhoogte nodig is om de schaduw korter te laten zijn dan de afstand tot het gebouw. Je bepaalt ook de richting van de zon waarbij de schaduw van het gebouw in de richting van je tuin wijst. In bovenstaande figuur lees je dan af op welke dagen en tijden de zon hoog genoeg staat om over het gebouw heen te schijnen, of voldoende naast het gebouw staat zodat de schaduw niet in je tuin valt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 13 februari 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics