De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Oorsprong naam parabool

 Dit is een reactie op vraag 63965 
Kan je dit misschien op een andere manier uitleggen? Ik heb dit bewijs ook nodig.

witze
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 3 januari 2020

Antwoord

Spijtig dat je dit zelf niet hebt kunnen bewijzen, want het is nogal gemakkelijk.

co(D) = (x,√2px) (punt op de parabool)
co(A) = (p/2,p) (punt op de parabool, loodrecht boven het brandpunt)

De zijde van het vierkant is de y-waarde van D, dus √2px.
De oppervlakte van het vierkant is dus z2 = 2px

De breedte van de rechthoek is de x-waarde van D, dus x.
De halve hoogte is de y-waarde van A, dus p; de hoogte is dus 2p.
De oppervlakte van het rechthoek is b.h = x.2p = 2px
De oppervlakte van het vierkant en de oppervlakte zijn dus steeds (voor alle punten D op de parabool) gelijk.
Ok?

q88938img1.gif

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 3 januari 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3