Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoeveel procent korting

Stel de bruto verkoopprijs van een produkt is 16.50
Het produkt wordt verkocht voor 4.95
Hoeveel procent korting heeft de klant nu gekregen???
En hoe toets ik dit nu in op mijn rekenmachine???

Alvast bedankt
Daan

Daan
Iets anders - vrijdag 21 maart 2003

Antwoord

Hoi,

Een product kost eerst € 16,50 en wordt afgeprijsd tot € 4,95 en je wilt weten hoeveel korting de klant krijgt.
Er zijn twee manieren om dit te berekenen.

De eerste manier
Hoeveel euro gaat er van de oorspronkelijke prijs af?
€ 16,50 - € 4,95 = € 11,55. Dat is de korting.
Hoeveel procent is dat nu van de oorspronkelijke prijs?
11,55 /16,5= 0,7 en dat is uiteraard gelijk aan 70%.

De tweede manier
Je gaat kijken welk deel de nieuwe prijs uitmaakt van de oorspronkelijke prijs. 4,95/16,5 = 0,3 en dat is 30%. Dat betekent dat de nieuwe prijs maar 30% van de oorspronkelijke (= 100%) prijs kost. Er is dus een korting gegeven van 100% - 30% = 70%.

Altijd controleren achteraf!!! 70% van 16,5 is anders te schrijven. Je kunt die 70% namelijk schrijven als een decimaal getal. 70% = 70/100 en dat is te vereenvoudigen tot 7/10 en dat is te schrijven als 0,7.

70% van 16,5 is hetzelfde als 0,7·16,5 = 11,55. Nu denk je misschien : "maar dat is toch niet hetzelfde als 4,95"... ja, dat klopt, maar je hebt de korting berekend, dus het product kost 16,5 - 11,55 = 4,95.

Begrijp je 'm?

Groetjes,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 21 maart 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics