De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Optimalisatie van een functie van meerdere veranderlijke

Een Vlaamse brouwer wil ook een bier op de Amerikaanse markt verkopen. De vraag naar dit bier op de Vlaamse en op de Amerikaanse markt wordt respectievelijk gegeven door de volgende vraagfuncties:

qVl = 1/5[105−pVl] en qAm = 1/6[71−pAm]

waarbij qV l en qAm het aantal bakken bier, uitgedrukt in eenheden van 1000 bakken, voorstellen en met pV l en pAm de prijs van 1000 bakken bier op respectievelijk de Vlaamse en de Amerikaanse markt, beide uitgedrukt in kEUR. Hoeveel bakken bier moet de brouwer dagelijks op de Vlaamse, respectievelijk op de Amerikaanse, markt brengen om een zo hoog mogelijke winst te realiseren, als je weet dat de totale kosten verbonden aan het brouwen, bottelen en vervoeren, gegeven zijn door:

TK=q2+15q+20 kEUR

waarbij q het aantal bakken bier, uitgedrukt in eenheden van 1000 bakken, voorstelt? Verklaar uw antwoord.

=$>$ Met 1 product weet ik dat ik eerst TO en TK functie opstel en dan samen Winst=TO-TK en hiervan afgeleide neem en dan afgeleide moet gelijkstellen aan 0.Dus winstmax met door de afgeide te nemen. Maar hier zit ik vast, hoe bgin ik eraan met 2 verschillende producten?

abdel
Student universiteit - zaterdag 12 januari 2019

Antwoord

Er is toch maar één product, namelijk het bier?
Je moet gewoon de winstmaximalisatie voor Vlaanderen en Amerika apart berekenen.

Lukt dat?

js2
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 12 januari 2019
 Re: Optimalisatie van een functie van meerdere veranderlijke 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics